lördag 16 februari 2008

Bokbål



Först av allt vill jag be Hans, Katarina, Lars och Kerstin om ursäkt. Detta är ingen personlig vendetta, era verk är säkert viktiga och bra, men sorry. Ändamålen helgar medlen.
Så här ligger det till. I 25 år har min kakelugn stått som en isdrottning, alldeles stympad i sin prakt. Och så vips, kom en murre hem och knackade lite, svingade sig upp på taket och öppnade kanalerna till liv och flöde. Det var magi. För 3 tusen kronor var den fruktbar.
Men inte fan fanns här träbitar. Gick runt och tittade i skåp och klädkammare, men inte en endaste liten pinne. Slog en lov runt bokhyllorna och valde ut några offer. Sådana jag inte visste att jag hade och än mindre att de existerade.
”Min upphovsrätt, handbok för journalister” från 1991. Kändes som den förlorat greppet om verkligheten – eller möjligen jag. Den ouppsprättade skildringen ”Henne fick jag aldrig möta”, från 1947. Motivering: Kommer nog aldrig att plocka fram pennkniven för att få veta vem han inte mötte. ”Lev gott utan alkohol” Själva titeln lockade föga. Och slutligen ”Lugn och harmonisk med psykisk träning” som jag förkastade av innerlig konceptisk leda. Samt inte minst för att mitt lugna psyke redan i dagsläget gränsar till letargi.
Och hej, vad det var kul när det brann! Jag kände mig riktigt slug när jag kom på att böcker på Myrorna är billigare än ved och planerade fet inhandling.
Men underbart är kort, allt slocknade inom någon minut och nu är min ugn fylld av litterära ruiner med svarta blad i spret.
Min granne har vedträn och jag ska få. Snart ska jag sticka in en riktig pinne i brasan.

7 kommentarer:

Rasande Rose sa...

Jag måste säga att jag gillar din uppfinningsrikedom:) Elda böcker är för mej nästan en häda men dom titlarna hade jag nog också eldat upp. Verkligen synd dom inte brinner längre.
Men vid vilket historisk händelse brände man hela berg med böcker?

li.te sa...

Undrar om inte kina har två berömda bokbål på sitt samvete? Första var väl nån kung för länge sedan och den andra kanske nån kommunist? Gissar bara. Har ett par böcker som kan hämtas för bokbål. man kanske kan blanda pinnar och boksidor?

my sa...

Oj, exsotaren höjer ett varnande finger... det kan sota igen i rökgångarna/piporna något alldeles förbannat av papperssot.
Fast allatajders att elda ä´re. Det måste vara något ursprungligt behov? Härligt att bara sitta och glo rakt in i elden. Ska höra med Mamma om de inte har lite ved till skänks.

li.te sa...

väl torkade pinnar kan hämtas här oxå. Manfred har köpt nintendo och behöver inte spela plocka pinn mer...

michanek sa...

Nu har jag fått lite klabbar. Tack exsotarn för varning, är novis som eldare. Men inte behöver du My släpa ved genom halva Uppland, det finns på närmare håll. Plockepinnpinnar tror jag blir finfint, tack Manfred.
Historiska bokbål är inte riktigt min grej, men Salman Rushides Satansverserna minns jag brann som attan för några decennier sedan.

TORGNYSDOTTER sa...

Ditt namn är för evigt chi-huang-ti, kung av tsin. Din sköning.

Anonym sa...

...men boken "lev gott utan alkohol" tar nog fyr för första gången om du häller en sexa halvtaskig sprit på den. Glöm nu inte att det är en konst att elda rätt i kakelugn. Inte alls så lätt faktiskt.