lördag 25 augusti 2007

Är män djur?

Det våldtas på Stureplan.
Om detta stod att läsa i DN förra veckan,
Artikeln var utförlig och analyserande.
Det stod inte att kvinnor fick räkna med våldtäkt om de tog emot en drink,
Men det kunde lika gärna ha gjort det.
För det var budskapet.
Fem kvinnor hade svarat i en enkät: Tar du emot en drink om du blir bjuden av en man i baren?
Samtliga svarade nej. Det kunde missuppfattas, de ville inte sända fel signaler.
När Rokskvinnan sa att män var djur, tyckte jag att det lät lite övermaga.
Men kanske hade hon rätt ändå.
När kroppsspråk och signaler blir viktigare än ord,
då är man inne på djurfostran.
”Spring inte framför hunden, den kan tro att du vill leka och nafsa dig i byxan”, typ.
Svårt att tänka sig något sammanhang där män dumförklarar kvinnor på liknande sätt.
Inte heller kan jag tänka mig ett liknande budskap till en man:
”Låter du dig bjudas på drink av en annan man i baren, kan han tro att du vill bli misshandlad.”
För resonemanget bygger på könsordningen där mannen är vildjuret och kvinnan sitter inne med förnuftet. Och har hon inte vett att använda det, blir hon ett lätt offer.
Män uppfattar inte vad du säger, de styrs av instinkter och signaler.
Ändå är det på detta kön hela världsordningen vilar.
Helvete vad läskigt.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Att streta emot denna ordning har vet vi alla har ett högt pris i synnerhet för min 13 åriga "pojkflicka" som åkt på smäll efter smäll från 7 års ålder för att hon inte funnit sig tillrätta i denna könsordning.. Klättra i träd innebar automatiskt uteslutning ur klubben glitterläppglans (trots att hon hängde knäveck med aldrig så rosa läppar)Hon har fått finna sig i att hamna på alla killarnas "justelista" men kunde som starkast i klassen bara drömma om att listas som söt/snygg. Efter att gång på gång försökt med allt från att tillgjort krysta ur sig "Tjejskrik" på fotbollsplanen eller hindrat sig att slänga fram knytnäven efter att blivit tafsad på har hon nu bärjat 7de klass på Idrotts och ledarskaps profilen. Hon och hennes 4 medsystrar i klassen svettas och kämpar så foundation och maskara rinner utmed kinderna på idrottslektionerna okejade av de 20 grabbarna som en i gänget. Frågan är: Kommer hon hamna på Sötlistan eller blir hon en av grabbarna....

Colette van Luik sa...

Det pratas alldeles för lite om könsmaktsordningen. Det går inte att ignorera. Många vill, även kvinnor, blunda och rycka på axlarna och säga att det är överdrivet, att män visst är snälla och omtänksamma och den som påstår nåt annat överdriver. (Och nej, givetvis är inte alla svin)
Könsmaktsordningen finns överallt, hela tiden: I skolan, på jobbet, på gymmet, på sjukhuset. Och kvinnorna måste kuva sig, rätta in sig i leden, anpassa sig efter de som styr, som har makten. Ska det bli nån ändring måste alla dels få upp ögonen för detta och dels måste kvinnor kräva halva makten. Och män måste maka på sig.

TORGNYSDOTTER sa...

...fast som gudrun schyman så klokt sa en gång: ingen vill lämna makt ifrån sig. Det är ologiskt. Det ingår ju liksom i själva begreppet. Varför skulle män VILJA dra ner på sina fördelar, oavsett vad de politiskt korrekt säger? Kanske därav tendensen hos kvinnor att spela spelet? Det är lättare att tutta upp sig, vifta med ögonfransarna och prata gulligt för att få det man vill ha än att störta ett logiskt mänskligt beteende...Eller? Fan, Michanek, vad du skriver bra!

michanek sa...

Kul att ni läser och går igång. Vad jag förundras över är att män inte känner sig förnedrade av att beskrivas som reptilhjärnor. Låt säga att jag läste en artiel, den slog fast att man måste vara övertydlig mot kvinnor, annars fattar de ingenting. De kan missförstå signaler och bete sig helt förryckt.
Då skulle jag bli så kränkt att jag slog numret till Jämo omedelbart.

Unknown sa...

Roligt och bra skrivet! Vill läsa mer...

TORGNYSDOTTER sa...

Kom tillbaka från facebook nu! Vi behöver dig här på bloggen!

Anonym sa...

Jag tror män absolut är djur, medan de däremot möjligen styrs mindre av instinkter och signaler än de som uppfostrar och formar dem.

Dan

michanek sa...

Hej Dan
Vet du, det tror jag också. Dessvärre håller inte domstolarna med oss.